Petivaatteiden tuuletus pakkasella raikastaa huoneilmaa

Petivaatteiden tuuletus pakkasella

Tiedäthän, miltä tuoksuu ulkona raikastetut tekstiilit? Petivaatteiden tuuletus pakkasella tuo raikkaan tuoksun makuuhuoneeseen. Tuoksu tuo ehkä mieleen lapsuuden, lauantai-illan saunan jälkeisen tuoksun, kun pujahdit peiton alle nukkumaan. Raikkaiden petivaatteiden tuoksu onkin usein listattu yhdeksi ihanimmaksi tuoksuksi vauvantuoksun ja oman lemmikin tuoksun rinnalle.

Petivaatteiden tuuletus pakkasella kuuluu useimpien talviajan siivoukseen. Puhtaat liinavaatteet on ihana saada laitettua raikkaiden ja tuoksuvien petivaatteiden ylle. Ulkoilma raikastaa niin peitot, tyynyt kuin patjat etenkin silloin, jos ulkoilma on pakkasasteiden puolella. Kuivassa pakkasessa petivaatteet tuulettuvat kunnolla ja niihin jää pitkäksi aikaa ihana tuoksu.

Miksi petivaatteiden tuuletus pakkasella kannattaa?

Petivaatteisiin tarttuu käytön aikana erinäisiä hiukkasia: kuollutta ihosolukkoa, huonepölyä, hiuksia ja likaa. Puhtaat liinavaatteet kuitenkin vähentävät merkittävästi petivaatteisiin kohdistuvaa rasitusta, mikä vähentää petivaatteiden pesuntarvetta. Petivaatteet on hyvä kuitenkin tuulettaa tai imuroida aina liinavaatteiden vaihdon yhteydessä.

Petivaatteiden tuuletus pakkasella on hyödyllistä sen vuoksi, että silloin ulkoilma on kuivimmillaan. Kuiva ilma raikastaa petivaatteet tehokkaammin kuin kostea ja lauha ilma. Petivaatteet kannattaa pöyhiä ja ravistella ulos viennin yhteydessä. Tällöin ilmavasti muotoutuneet sisukset ottavat raikkaan ilman paremmin vastaan.

Yli -18 asteen pakkasen sanotaan tappavan myös mahdollisia pölypunkkeja sekä heikentävän bakteerien lisääntymistä tekstiileissä. Tuuletusta tehokkaampi tapa punkkien, loisten ja bakteerien häädössä on yli 60 asteen pesu tai muutaman tunnin saunottaminen. Nykytietämyksen mukaan petivaatteiden tuuletus tai muu puhdistus ei kuitenkaan kannata vain pölypunkkien vuoksi.

Voiko kaikki petivaatteet tuulettaa?

Kyllä voi. On kuitenkin muistettava, että nykyään suositut Memory foam -pehmusteet, älyvaahtopatjat tai Tempur-tuotteet on hyvä tuulettaa varoen. Niiden tiivis viskoelastinen materiaali kovettuu kylmässä ilmassa kivikovaksi, kun taas lämmön vaikutuksesta materiaali pehmenee. Suuri ja nopea lämpötilojen vaihtelu saattaa vaurioittaa materiaalia, mikäli sen ei anneta rauhassa sopeutua muutoksiin.

Moni Tempur-tyynyn omistaja onkin tehnyt sen virheen, että on käsitellyt tyynyään samoin kuin muita tuuletettavia petivaatteita. Tästä syystä Tempur-tyyny on vaurioitunut käyttökelvottomaksi, sillä sen käsittelyssä ei ole osattu ottaa huomioon sitä, että materiaali tarvitsee aikaa ja sopivaa lämpötilaa palautuakseen oikeaan muotoonsa. Pakkasessa litistynyt tai taittunut materiaali hakee alkuperäisen muotonsa ajan myötä. Liian kovakourainen käsittely kylmänä saattaa jopa halkaista tyynyn. Petivaatteiden tuuletus pakkasella kannattaa siis tehdä säntillisesti.

Onko petivaatteita pakko tuulettaa?

Ei ole. Raikkaat petivaatteet on mahdollista saada myös säännöllisen pesemisen avulla. Kun tyynyjä sekä peittoja pesee useamman kerran vuodessa, niihin ei ehdi kerääntyä kovinkaan suurta pölymäärää. Liinavaatteiden vaihdon yhteydessä tyynyt sekä peitot voidaan kuitenkin imuroida tai ravistella ulkona. Petivaatteiden tuuletus pakkasella voidaan siis korvata muulla tavoin.

Allergiaperheissä petivaatteiden ulosvienti on hyvä jättää siitepölyaikana kokonaan välistä ja huolehtia vain petivaatteiden tuuletus pakkasella. Tällöin niiden kautta sisälle ei kulkeudu allergiaa aiheuttavaa siitepölyä. Tämä on hyvä muistaa myös pyykinkuivaamisessa.

Siivouspalvelu Loisteen suorittamiin siivouksiin saat halutessasi myös petivaatteiden tuuletuksen sekä liinavaatteiden vaihdon. Raikas vuode kutsuu nukkumaan ja tarjoaa ihania unia!

Tehokas siivous ilman kemikaaleja onnistuu näin

Siivous ilman kemikaaleja tarkoittaa sitä, että siivoaminen pyritään tekemään kokonaan ilman voimakkaita, ärsytystä aiheuttavia kemikaalisia aineita eli ilman useimpia markettien tarjoamia pesuaineita. Kemikaaliton siivous ei ole onneksi vaikeaa rakettitieteeseen verrattavaa koodikieltä. Kotisiivoukseen voi ryhtyä kaapeista entuudestaan löytyvillä elintarvikkeilla – ruokasoodalla, etikalla ja sitruunalla.

Mikä parasta, näillä elintarvikkeilla siivotessa koti raikastuu ilman voimakkaita tuoksuja! Oletko koskaan nuuhkaissut kaupassa myytäviä pesuaineita pullosta suoraan? Suihkuttanut suihkupullosta pesuainetta pestävälle pinnalle? Tuoksu voi olla kyllä miellyttävä, mutta usein se on hyvinkin pistävä ja voimakas. Ei tarvitse olla allerginen eikä hajusteyliherkkä tunteakseen sen, kuinka pesuaineiden hajusteet aiheuttavat hengitysteissä ärsytystä.

Siivous ilman kemikaaleja onnistuu kaapeista entuudestaan löytyvillä elintarvikkeilla – ruokasoodalla, etikalla ja sitruunalla.

Miten siivouskaapin sisältö muuttuu?

Kotona siivouskaapissa saattaa muhia melkoinen kemikaalipommi: on saniteettitilojen tehopesuaineita, yleispuhdistusaineita, desinfiointiaineita, ikkunanpesuaineita ja monia muita eri kohteille tarkoitettuja pesuaineita. Meille on markkinoitu vuosikymmeniä mielikuvaa, että siisti koti tarvitsee vahvoja myrkkyjä likaa ja bakteereita vastaan. Siivous ilman kemikaaleja on saatu tuntumaan tehottomalta.

Useiden markettien pesuaineista löytyy sellaisia tuoteosia, joita tavallinen, kemiaan perehtymätön kuluttaja ei ymmärrä. Kaikkien kemikaalien vaikutuksia ihmisiin ja luontoon ei välttämättä edes tunnisteta, joten niitä käytetään varomatta. Siivousaineiden valmistuksessa käytetään pääsääntöisesti öljypohjaisia uusiutumattomia luonnonvaroja, joten niiden luonnonkuormitus alkaa jo aivan tekovaiheesta lähtien.

Siivous ilman kemikaaleja on onneksi yleistymässä, ja ekologisuus sekä luonnonmukaiset tavat ovat nousemassa kuluttajien arvomaailmassa. Oman kodin aiheuttamaa kemikaalikuormaa tahdotaan pienentää jo aivan arkisissa asioissa, kuten ekologisten ja kemikaalittomien pesuaineiden valitsemisen avulla. Kodin ruokakaapista löytyvät tuotteet päihittävät raskaat luontoa kuormittavat tehopesuaineet.

Siivous ilman kemikaaleja kotikonstein

Ruokasooda on siivousaineena tehokas lian räjäyttäjä. Sen avulla puhdistuvat rasvatahrat, tummentuneet posliinipinnat ja pyykit. Ruokasooda raikastaa myös matot, patjat ja petivaatteet. Ruokasoodan tehosteaineeksi voidaan lisätä sitruunamehua tai etikkaa, jolloin niiden yhteisvaikutuksen aiheuttama kemiallinen reaktio tehostaa lian irtoamista. Näin syntyy tehokas siivous ilman kemikaaleja.

Sitruuna siivousaineena perustuu sen happamaan koostumukseen. Sen sisältämä sitruunahappo on mainio apu niin pesuhuoneen kuin keittiönkin siivoamisessa. Halkaistulla sitruunalla voi hangata niin kaakelit, pinttyneet ovenpielet kuin tiskipöydätkin – tehoa voi lisätä ripottelemalla suolaa halkaistun pinnan päälle. Sitruunamehusta sekä vedestä saa valmistettua myös luonnollisen ikkunanpesuaineen, joka kirkastaa lasipinnat tehokkaasti.

Etikka on monikäyttöinen kodin ihmeaine. Sillä on raikastava vaikutus niin siivouksessa kuin pyykinpesussakin. Laimennettu etikka-vesi-seos on erinomainen kodin yleispuhdistusaine pölyjenpyyhkimisessä sekä ikkunanpesussa. Etikan avulla kylpyhuoneen sekä keittiön kalkkisaostumat kirkastuvat. Etikkaa ei kuitenkaan voi käyttää alumiini-, marmori- tai emalipinnoille tai kaakeli- ja silikonisaumoihin, sillä se on happamuutensa vuoksi syövyttävää.

Raikas ja puhdas koti on mahdollista saavuttaa ilman voimakkaita kemikaaleja. Loisteella olemme perehtyneet kemikaalittomaan siivoukseen ja autamme sinuakin mielellämme!

Allergiasiivous – pölytöntä puhtautta

Allergiasiivous helpottaa useimpien allergiasta kärsivien elämää. Sen tarkoitus on poistaa kotoa tai työpaikalta allergeenit eli allergiaa aiheuttavat hiukkaset kuten eri pölyt sekä eläinperäiset punkit. Allergiasta kärsivälle ihmiselle voi pienikin määrä allergisoivaa pölyä huoneilmassa aiheuttaa voimakkaita oireita, kuten silmien kutinaa, iho-oireita tai hengenahdistusta.

Allergiasiivouksella voidaan vähentää merkittävästi kodin huoneilman epäpuhtauksia. Allergiasiivous kannattaa tehdä esimerkiksi uuteen kotiin muutettaessa tai siitepölyaikaan. Useat astmaa sairastavat tarvitsevat allergiasiivouksen useamman kerran vuodessa, jotta kodin sisäilma ei aiheuta oireita. Samasta asiasta kerrotaan myös Allergia.fi-sivustolla.

Muuttosiivous vai allergiasiivous?

Muuttosiivouksella tarkoitetaan perusteellista siivousta, jossa asunto tai koti käydään läpi katosta lattiaan seuraavia asukkaita varten. Tällöin uusi asukas saa muuttaa puhtaaseen ja raikkaaseen asuntoon, jossa edellisen asukkaan jättämät liat ja pölyt on siivottu pois.

Tavallisen muuttosiivouksen jälkeen useimmat meistä pystyy hyvillä mielin muuttamaan siivottuun asuntoon, mutta pahoin allergiset tai astmaatikot voivat tarvita perusteellisemman allergiasiivouksen, jotta asunto ei aiheuta oireita. Etenkin, jos asunnossa on pidetty lemmikkejä tai käytetty voimakkaita pesuaineita, allergiasiivous on paikallaan. 

Allergiasiivous on helpompi tehdä tyhjillään olevaan asuntoon kuin jo asuttuun kotiin, sillä pyyhittäviä pintoja on silloin vähemmän. Sen tähden astmaatikon tai allergisen ihmisen kannattaa tilata allergiasiivous aina ennen asuntoon muuttamista!

Allergiasiivous parantaa elämänlaatua

Oma koti on paikka, jossa allerginenkin asukas pystyy viettämään normaalia elämää. Sen lisäksi, että allergiasiivous kannattaa tehdä säännöllisesti, jokainen voi omilla toimillaan vähentää kotiin kulkeutuvaa allergiaa aiheuttavaa pölyä. Kodin tavaramäärä on suorassa suhteessa kertyvän pölyn määrään: mitä vähemmän tavaraa, sen vähemmän pölyä. Esimerkiksi runsas koriste-esineiden määrä avohyllyissä lisää allergiaa aiheuttavan pölyn kerääntymistä.

Myös kodin materiaalivalinnat vaikuttavat kodin sisäilman laatuun. Astmaatikon tai allergiasta kärsivän kannattaakin hankkia helppohoitoiset materiaalit kotiin, jotta pölyjen pyyhkiminen olisi nopea tehdä. Etenkin lemmikkiperheissä materiaalivalinnat kannattaa tehdä siivousta ajatellen!

Säännöllisesti tehty allergiasiivous pitää kodin huoneilman puhtaana, ja se vaikuttaa merkittävästi astmaatikon olotilaan. Allergiasiivouksen rinnalla kannattaa panostaa kodin tehokkaaseen ilmanpuhdistusjärjestelmään sekä tuuletusikkunoiden allergiasuodattimiin. Oikein käytettyinä ja huollettuina nämä edistävät sisäilman puhtautta ja vähentävät allergiasiivouksen tarvetta.

Miten Loiste tekee allergiasiivouksen?

Ota yhteyttä ja pyydä meidät apuun, jos olet muuttamassa entiseen lemmikkitalouteen tai epäilet kotisi huoneilman aiheuttavan sinulle oireita. Meillä on käytössä tehokas Rainbow -puhdistusjärjestelmä, jonka avulla imurointi puhdistaa tehokkaasti myös huoneilmaa. Lisäksi puhtaat ja ekologiset siivousaineet vaikuttavat niin, että allergiasiivous on erityisen tehokas. Huoneilmaan ei jää haitallisia hiukkasia käyttämistämme pesuaineista.

Raikas ja allergisoimaton koti on jokaisen oikeus. Panostamme siihen, että voit olla kotonasi ilman tukkoisuutta!