Raikas ja puhdas kylpyhuone ilahduttaa arjessa

Millä poistaa kalkki sekä saippuajäämät kylpyhuoneen pinnoilta?  Tarvitaanko kylpyhuoneen pesuun useita erilaisia, vahvoja aineita, vai pärjääkö siinä helposti kotoa jo löytyvillä peruspesuaineilla? Näitä kysymyksiä pohtii moni siivoamaan ryhtyvä, sillä kylpyhuoneen pinnoille kertyy helposti niin sanottua kovaa sekä pehmyttä likaa, joiden puhdistumismekanismit ovat toisistaan poikkeavat.

Pidä kylpyhuone puhtaana helpoin keinoin

Päivittäisessä käytössä oleva kylpyhuone on tila, jonne lika sekä erilaiset bakteerit pesiytyvät helposti. Tästä syystä tilan puhtaanapito on erityisen tärkeää. Suihkussa käymisen jälkeen kylpyhuoneen pinnat kannattaakin huuhdella pikaisesti suihkun avulla joka kerta. Tällöin hiusten ja vartalon pesuaineiden jäämät lähtevät helposti pois pinnoilta.

Seiniin tulleet vesiroiskeet alkavat kuivuessaan kerryttämään kalkkitahroja, joten jokaisen suihkun jälkeen lattian lisäksi voi lastalla kuivata myös seinät. Tämä edistää myös kylpyhuoneen huoneilman nopeampaa kuivumiststa, mikä on talon rakenteille hyväksi.

Jokaisen suihkun jälkeen tehtävät toimenpiteet vähentävät merkittävästi kylpyhuoneen likojen pinttymistä. Kevyt, jokapäiväinen huuhteleminen sekä kuivaaminen säästää kylpyhuoneen raskaamman siivouksen tarvetta, sillä lika- tai kalkkikertymää ei pääse saostumaan pinnoille tai kaakeleiden saumoihin.

Kylpyhuoneen pesun kemiaa

Kylpyhuoneen kunnossa pysymisen kannalta on kuitenkin tärkeä, että päivittäisestä suihkun jälkeisestä pikahuuhtelusta huolimatta kylpyhuone pestään ajoittain paremmin. Perusteellinen kylpyhuoneen pesu on hyvä tehdä aina muutaman kuukauden välein.

Emäksiset pesuaineet ovat tehokkaita rasvalian sekä saippuajäämien irroittajia kylpyhuoneen pinnoilta. Kylpyhuoneen pesuun riittää mainiosti heikosti emäksinen (pH 8-10) pesuaine, jolloin rasvalika sekä pesuainejäämät liukenevat helposti huuhteluveden mukana pois.

Valkoiset sakkautumat kylpyhuoneen pinnoilla ovat sekä ruman näköisiä että tarjoavat lialle  ja pesuainejäämille parempaa tarttumapintaa. Näitä kalkkisaostumia tulee etenkin silloin, kun vesijohtovedessä todetaan olevan runsaasti kalkkia. Tällöin pesuhuoneen pesemisessä kannattaa panostaa tehokkaaseen kalkinpoistoon happamilla pesuaineilla tai luonnonmukaisesti esimerkiksi sitruunalla tai etikalla liottamalla. Happamalla aineella pesemisen tai liottamisen jälkeen pitää aina muistaa neutraloida puhdistettu pinta heikosti emäksisellä aineella, jotta kaakeleiden sekä laattojen sauma-aineet eivät vaurioidu.

Pesuaineiden aiheuttaman likaa poistavan kemiallisten reaktioiden lisäksi kylpyhuoneen pesussa tarvitaan kuitenkin usein myös mekaanista lian poistoa eli harjaamista. Harjaamalla pesuaine pääsee tunkeutumaan lian tai kalkkisaostuman sisään ja näin ollen tehostaa aineen vaikutusta ja irrottaa likaa nopeampaa. 

Puhdista kylpyhuoneen lattiakaivo säännöllisesti

Pesuhuoneen lattiakaivon pesu helpottuu myös merkittävästi, jos sen tekee säännöllisin väliajoin ja tarpeeksi useasti. Lattiakaivo nielee yhden suihkukerran aikana runsaan määrän pesuainepitoista vettä, hiuksia sekä likaa, joten sinne voi kertyä nopeastikin melkoinen määrä epämiellyttävää moskaa.

Lattiakaivon puhdistuksen yhteydessä on hyvä muistaa puhdistaa myös sen sisältämä hajulukko. Se on helppo irrottaa erikseen pestäväksi kaikissa nykyaikaisissa lattiakaivomalleissa.

Puhdistetusta lattiakaivosta sekä hajulukosta ei pääse enää tulemaan epämiellyttäviä tuoksuja pilaamaan puhtaan ja raikkaan kylpyhuoneen tunnelmaa.   

Joulu lähestyy – onko kotisi joulusiivouksen tarpeessa?

Joulusiivous on monessa kotitaloudessa perinne – ja sitä se on ollut Suomessa jo kauan aikaa. Joulun pyhien aikaan kodin oloihin kiinnitetään erityishuomiota ja se halutaan siivota lattiasta kattoon perusteellisesti, jotta joulupöydän ääreen (ja tietysti sohvan kulmaan) voi istuutua hyvillä mielin.

Juuri joulusiivoukselta odotettu perusteellisuus voi kuitenkin tuoda mukanaan stressiä, sillä siivousoperaatio lankeaa toteutettavaksi yleensä joulun alla, keskellä arjen muita kiireitä. Mikäli aika tuntuu joulun valmisteluiden ohessa olevan kortilla, voi joulusiivouksen toteutukseen hankkia apua ammattisiistijöiltä.

Joulusiivouspalvelu toteutetaan toiveiden mukaan

Loiste Siivouksen kautta joulusiivous voidaan toteuttaa hieman tavanomaista laajempana ylläpitosiivouksena. Normaalin, kattavan perussiivouksen lisäksi mukaan voidaan ottaa tiettyjä erityistoimenpiteitä. Näitä voivat olla esimerkiksi:

  • saunan pesu
  • kylpyhuoneen perusteellinen pesu, esimerkiksi laattojen pesu kauttaaltaan
  • uunin pesu
  • jääkaapin ja pakastimen pesu
  • seinien ja kattojen pyyhkiminen pölyistä

Näistä ja muista lisätoiveista kannattaa mainita jo siivousaikaa varatessa, jotta Loisteen siistijät tietävät varata tarpeeksi aikaa siivouskäynnille.

Perusteellista joulusiivousta ei kuitenkaan ole pakko jättää vasta joulunaluspäiville, vaan siistijämme voi kutsua paikalle jo muutamaa viikkoa aiemmin. Tällöin jouluvalmistelut pääsee aloittamaan hyvissä ajoin puhtaassa kodissa. Kun jouluaatto lähestyy, riittää kevyt ylläpitosiivous sitten saattamaan kodin juhlakuntoon! 

Omatoimisella siivouksella koti puhtaaksi nopeasti

Pintapuoleisen joulusiivouksen voi toteuttaa nopeasti myös itse. Jos tavoitteena on, että koti näyttää siistiltä, kannattaa aloittaa näkyvimmistä epäsiisteyksistä ja keskittyä muutenkin muutamaan pääalueeseen, jotka vaikuttavat suuresti siisteyteen:

  • Kerää satunnaiset irtotavarat pois lattioilta ja pöydiltä ja laita ne omille paikoilleen – mikäli varsinaista paikkaa ei ole, voi tavarat kuitenkin kerätä esimerkiksi laatikkoon ja kaappiin ”piiloon” joulun ajaksi.
  • Ikkunoiden pesu voi olla työläs operaatio, etenkin talvisaikaan. Nopea keino valoisuuden lisäämiseksi on pyyhkiä pölyt pois ikkunoista mikrokuituliinalla.
  • Uuni on kovassa käytössä joulun aikaan. Puhtaan ja kirkkaan lasin lävitse on helpompi kurkkia paistomittarin lukemia, ja kylläpä ajatus puhtaassa uunissa valmistetusta laatikosta lie herkullisempikin. Marttojen ohjeen mukaan uunin pesemiseen voi käyttää mäntysuopaa, mutta pinttyneempi lika saattaa hyvinkin vaatia asianmukaisia erikoispuhdistusaineita. 
  • Mattojen tamppaaminen auttaa irrottamaan niistä pölyä, joka ei välttämättä pelkällä imuroinnilla irtoaisi. Näin huoneilma raikastuu ja pölyn kertyminen huoneen nurkkiin hidastuu.

Loiste Siivous – joulusiivous Oulussa

Mikäli sinusta tuntuu, että oma aikasi ei riitä perusteellisen joulusiivouksen tekemiseen, voit pyytää apuun ammattilaissiivouspalvelun. Ota yhteyttä, niin keskustellaan joulusiivoustarpeistasi ja sovitaan tarkempi ajankohta siistijöidemme vierailulle!

Keittiön puhtaus on tärkeää – ammattilaisen vinkit keittiön siivoukseen

Loiste Siivouksen blogitekstin artikkelikuva, jossa Loisteen siistijällä meneillään keittiön lieden puhdistus. Blogi antaa vinkkejä keittiön siivoukseen.

Keittiö on tärkeä siivota säännöllisesti ja kunnolla – kukaan tuskin haluaa käsitellä elintarvikkeita likaisessa ympäristössä! Toisaalta jatkuva ruoanlaitto ja leipominen itsessään aiheuttavat helposti sotkua, mikä pitää huolen siitä, että siivottavaa riittää.

Tähän blogiin olemme koonneet siivousalan ammattilaisten vinkkejä keittiön siivoukseen, jaoteltuna neljään eri keittiön kohteeseen.

Uunin pesu

Uuni on hyvä puhdistaa säännöllisesti, eikä pelkästään siisteyden vuoksi! Puhdas uuni nimittäin lämpenee nopeammin ja onpa puhtaan uunin tutkittu vähentävän energiankulutustakin. 

Uunipinnoille kertyneeseen kevyeen likaan tepsii mäntysuovan ja veden yhdistelmäliuos, jota levitetään kevyiden likatahrojen päälle. Tämän jälkeen uuni kuumennetaan 50 asteeseen ja annetaan sitten jäähtyä. Jäähtymisen jälkeen pinnat harjataan pehmeällä harjalla ja lopuksi pyyhitään veteen kostutetulla liinalla. 

Mikäli uunissa on pinttyneempää likaa, kannattaa turvautua uunin puhdistukseen erikseen tarkoitettuihin puhdistusaineisiin. Tehokkaita puhdistusaineita käyttäessä kannattaa aina tutustua tarkasti käyttöohjeisiin ja käyttää itse suojakäsineitä. Muistathan myös huuhdella uunin hyvin pesuaineiden jäljiltä! 

Lisäksi: jos lika ei tunnu irtoavan uunin lasista, voi silloin hyödyntää lasipinnoille erikseen tarkoitettua puhdistusterää.

Jääkaapin pesu

Ruokatarvikkeita säilytetään jääkaapissa, joten sen siisteyden tärkeys on itsestään selvää. Jääkaappi tulisikin pestä vähintään pari kertaa vuodessa.

Kun ryhdyt puhdistamaan jääkappia, ota ensin ulos kaikki ruokatarvikkeet ja pyyhi sitten tasot kostealla mikrokuituliinalla. Pesemiseen voi käyttää astianpesuainetta tai mietoa yleispuhdistusainetta. Vihanneslaatikot on helppo irrottaa jääkaapista, joten ne voi tiskata perinteiseen tapaan tiskialtaassa. Hyllytasojen lisäksi myös jääkaapin tiivisteet, seinät ja ovi kannattaa pyyhkiä puhtaaksi kostealla liinalla. Tarkista tämän jälkeen jääkaapin sisältä löytyvä poistovesiaukko. Mikäli aukko on tukkeutunut, sen voi pyyhkiä varovasti liinalla tai vaihtoehtoisesti tukkeuman voi poistaa vanupuikolla. 

Kiinnitä lopuksi vielä huomiota jääkaapin taustaan. Jääkaapin taakse kertynyt pöly voi olla jopa paloturvallisuusriski, sillä pöly heikentää ilmankiertoa ja voi laitteen kuumetessa syttyä palamaan! Aloita jääkaapin taustan puhdistaminen irrottamalla jääkaapin töpseli seinästä ja vetämällä se ulos syvennyksestään tai upotuksestaan. Imuroi sitten lattia jääkaapin takaa sekä ritilä, joka on jääkaapin takana yhdessä pölysuulakkeen kanssa. Samalla pölyt voi pyyhkiä myös jääkaapin päältä ja sivuilta. Työnnä lopuksi jääkaappi takaisin paikalleen ja laita töpseli takaisin seinään.

Liesituuletin

Liesituulettimessa on muitakin puhdistettavia osia kuin sen ulkopinnat. Yksi tärkeä puhdistuksen kohde on liesituulettimen rasvasuodatin. Mitä puhtaampi rasvasuodatin on, sen paremmin se sitoo rasvahiukkasia ja poistaa käryjä. Jos pesuväli on liian pitkä, suodattimesta voi alkaa tippua rasvaa liedelle. Rasvaa pääsee myös tuuletinpesään ja hormiin, mikä hankaloittaa ilman kulkua hormissa ja aiheuttaa palovaaran.

Aloita rasvasuodattimen puhdistaminen irrottamalla se liesituulettimesta käyttöohjeen mukaisesti. Pese metallinen rasvasuodatin kuumassa astianpesuaineliuoksessa ja harjaa pehmeällä harjalla. Jos suodatin on hyvin likainen, liota sitä kuumassa astianpesuaineliuoksessa kymmenisen minuuttia. Huuhtele suodatin huolellisesti pesun jälkeen. Jotkin suodattimet on myös mahdollista pestä astianpesukoneessa muiden tiskien kanssa – tarkista tämä liesituulettimesi käyttöohjeista. 

Suodattimen voi puhdistaa myös hyödyntämällä ruokasooda-etikka-vesiseosta. Laske lavuaariin lämmintä vettä ja lisää sekaan n. puoli desiä ruokasoodaa. Laita likainen suodatin altaaseen ja kaada sen perään noin desi etikkaa. Etikka ja sooda reagoivat toisiinsa voimakkaasti kuplimalla, jolloin kuplat tehostavat soodan rasvaa irrottavaa vaikutusta. Seoksessa liottamisen jälkeen huuhtele suodatin ja anna sen kuivua ennen sen asettamista takaisin paikoilleen liesituulettimeen.

Roskakaappi

Roskakaappikin kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Likainen roskakaappi haisee ja kaapin sisäpinnoille tarttuu jätteistä ummehtunut tuoksu. Haju taas voi kerätä paikalle hyönteisiä.

Kun ryhdyt puhdistamaan roskakaappia, aloita viemällä roskat. Irrota tämän jälkeen roskakorit ja vie ne esimerkiksi kylpyhuoneeseen. Valuta koreihin kuumaa vettä ja yleispuhdistusainetta ja anna niiden liota. Harjaa sisäpinnat huolellisesti esimerkiksi tiskiharjalla. Huuhtele tämän jälkeen korit ja jätä ne kuivumaan ylösalaisin kylpyhuoneeseen. 

Tyhjennä samalla roskakaappi tyystin muista tavaroista, imuroi kaapista irtoroskat ja pyyhi roskakorin teline tai jätevaunu sekä kaapin sisäpinnat yleispesuaineen ja veden seoksella. Aseta lopuksi kuivuneet roskakorit takaisin roskakaappiin.

Tarvitsetko apua keittiön siivoukseen?

Me Loisteella siivoamme niin keittiöt kuin muutkin kodin tilat tehokkaasti ja tinkimättömällä ammattitaidolla. Mikäli haluat kutsua iloiset siistijämme apuun, ota yhteyttä!

Syyssiivous valmistelee kodin pimeneviin iltoihin

Havainnollistava kuva Loiste Siivouksen siivouspalveluista, joihin sisältyy myös syyssiivous.

Kesän kääntyessä syksyyn on hyvä aika valmistella koti tulevaa varten perinpohjaisella syyssiivouksella! Puhtaassa kodissa on mukava kääriytyä sohvalle vilttiin ja nauttia pimenevistä illoista kynttilän valossa. Olemme koonneet tähän blogiin muistilistan muutamista siivoustoimenpiteistä, joita kannattaa syyssiivouksen tiimoilta toteuttaa.

Kunnon suursiivous

Syksyn saapuminen on loistava ajankohta suursiivoukselle, sillä useat kodit käyvät läpi muodonmuutoksen vuodenaikojen vaihtuessa. Kesätavarat ja -irtaimisto siirretään kaappeihin ja varastoon, ja tässä välivaiheessa on kotona yhtäkkiä normaalia enemmän tilaa siivota! Tilaisuus kannattaa ehdottomasti hyödyntää ja siivota koti lattiasta kattoon oikein perinpohjaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa normaalien viikkosiivouksen toimenpiteiden tekemistä, mutta perusteellisemmin. Imuroi ja luutua lattiapinnat, mutta näe sen verran lisävaivaa, että siirrät huonekaluja kunnolla pois siivouksen tieltä – yksikään nurkka ei jää siivoamatta!

Pyyhi pölyt

Pölyjen pyyhkiminen kuulostaa itsestään selvältä, mutta suursiivouksen nimissä tämä kannattaa viedä entistä pidemmälle. Pyyhi siis pölyt aivan kaikkialta, myös paikoista, joihin normaalin viikkosiivouksen yhteydessä et kajoa. Näe vaivaa ja puhdista vaikkapa tikkaiden avulla kaikista ylimmätkin hyllyt, ovenpäälliset ja ovenkarmit.

Keittiö puhtaaksi

Perusteellinen syyssiivous kattaa luonnollisesti myös keittiön. Käy lävitse kaikki keittiön kaapit ja heitä pois vanhentuneet tuotteet. Tyhjennä hyllyt hetkeksi ja pese ne läpikotaisin. Toista sama käsittely jääkaapille: tyhjennä se, irrota hyllyt ja pese kaikki pinnat läpikotaisin. Ja kun olet vauhtiin päässyt, pese samalla myös uuni ja puhdista lieden pinnat.

Ikkunoiden pesu

Usein ikkunat pestään keväällä ja kesällä, mutta ne on hyvä pestä vielä kertaalleen ennen talven saapumista. Keväisen ikkunanpesun tarkoituksena on puhdistaa ikkunat talven pölyistä, syyspesulla voit jo tavallaan helpottaa tulevaa työtäsi. Ja onhan toki myös ihanaa, että syyspäivien valo pääsee loistamaan koko kirkkaudessaan kotiisi!

Tuuleta

Ennen talven tuloa kannattaa myös tuulettaa kaikki kodin liinavaatteet ja tekstiilit läpikotaisin. Tämä tarkoittaa esimerkiksi verhojen ja petivaatteiden kantamista pihalle tai parvekkeelle tuulettumaan. Myös matot kannattaa tässä yhteydessä viedä pihalle ja tampata!

Saunan pesu

Monessa kodissa saunan pesu ajoittuu kahteen juhlaan, joihin saunominen vahvasti yhdistyy: jouluun ja juhannukseen. Syyssiivous on kuitenkin myös hyvä hetki saunanpesulle, sillä viilenevät syksyn illat varmasti houkuttelevat käyttämään saunaa tiheämmin kuin kesäaikaan. Ja kuten juhannuksen ja joulun ajalta tiedetään, on puhtaissa löylyissä aina oma tunnelmansa!

Tarvitsetko siivousapua?

Mikäli tuntuu, että aika ei riitä suureen syyssiivoukseen, voit jättää sen myös meidän huoleksemme! Näppärät ja ammattitaitoiset siistijämme voivat suorittaa kodissasi perinpohjaisen syyssiivouksen, tai vaihtoehtoisesti voit antaa hoidettavaksemme vain jonkin tietyn osa-alueen, kuten esimerkiksi ikkunoiden pesun. Ota yhteyttä niin keskustellaan lisää siitä, kuinka voimme sinua auttaa!

Auton tai veneen sisätilojen siivoaminen – ohjeita puhtaaseen lopputulokseen

Loiste voi siivota autosi tai veneesi.

Auton siivoaminen tai veneen siivoaminen ei välttämättä ole ensimmäisenä mielessä, kun aletaan listata kesäistä tekemistä. Kuitenkin autossa ja veneessä saatetaan viettää paljonkin aikaa kesäisin, joten niiden puhtaus vaikuttaa suoraan vaikkapa lomareissun viihtyisyyteen. Olemme koonneet tähän blogiin muutamia vinkkejä auton siivoamiseen – ja samat ohjeet ovat ehdottomasti sovellettavissa myös veneen siivoamiseen.

Ensi alkuun, ennen kuin ryhtyy suorittamaan tarkempia auton siivoustoimenpiteitä, kannattaa esiin ottaa ihan normaali pölynimuri ja käydä auto lävitse huolella. Penkkien välit, mattojen alistat ja lokerikot keräävät huomaamattakin paljon kiviä, likaa ja roskia, jotka on syytä putsata pois muiden siivoustoimien tieltä. Matot voi ravistella auton ulkopuolella ja tarpeen vaatiessa pestä.

Sisätilojen puhdistuksessa on monta huomioitavaa asiaa

Auton spesifimmät siivoustoimet kannattaa aloittaa pesemällä sisäpäällysteet hellästi vedellä. Pinttyneen lian putsaamiseen voi käyttää hyvin mietoa pyykinpesuaineliuosta, mikäli kyseessä on kangaspäällinen. Pyykinpesuainekäsittelyn jälkeen on tärkeää muistaa pyyhkiä pesty kohta kostealla. Jälkiviisastelun uhallakin on kuitenkin huomautettava, että parhaiten lika irtoaa niin kangas- kuin nahkapäällysteistäkin, jos ne pyyhkii välittömästi likaantumisen tapahduttua.

Mikäli ajoneuvossa on nahkaistuimet, täytyy se ottaa huomioon pesuaineita valitessa. Auton nahkaistuinten puhdistamisen voi suorittaa käyttämällä samoja aineita, millä kodin nahkahuonekalutkin putsattaisiin. Mikäli pesuainetta käyttää, on puhdistettava pinta hyvä käydä lopuksi läpi hoitavalla aineella, mikä suojelee nahkaa esimerkiksi halkeilulta. Nahkapintojen siivoukseen pätee myös tuttu ohje, jota näkee usein: mikäli mahdollista, pesuainetta kannattaa testata aluksi poissa näkyviltä olevaan kohtaan – näin voi välttyä ikäviltä ja peruuttamattomilta yllätyksiltä.

Auton ikkunat kannattaa ehdottomasti pestä myös sisäpuolelta. Estetiikan lisäksi kyseessä on turvallisuusseikka: ikkunoiden sisäpinnoille kertyvä lika voi muodostaa kuljettajan näkyvyyttä heikentävän kalvon. Paras materiaali pyyhintään on mikrokuituliina. Pesuaineena ikkunoiden sisäpintojen pesemiseen toimii oivasti esimerkiksi sumutettava lasinpesuneste. Vaihtoehtoisesti on mahdollista käyttää vaikkapa käsitiskiainetta, mutta tällöin tulee pitää huoli siitä, että tekee tarpeeksi laimean liuoksen.

Auton ohjaamon erinäiset pinnat voi käydä lävitse harjapäisellä imurin suuttimella ja tämän jälkeen mikrokuituliinalla. Erittäin laimea käsitiskiaineseos toimii jälleen pesuaineena, mutta ohjaamon pinnoille on olemassa myös niitä varten luotuja puhdistusaineita.

Lopuksi vielä yleinen huomio auton (tai veneen) pesemiseen: jos sisäpintojen pesun suorittaa kirkkaassa auringonpaiseessa, on mahdollista, että pesussa käytetyt aineet palavat kiinni kuumenneisiin pintoihin. Tästä syystä pesuoperaatiot kannattaa jättää varjoisammalle päivälle. Pesun voi myös mahdollisuuksien mukaan suorittaa vaikkapa autotallissa, jolloin porottava aurinko ei pääse tekemään vahinkoa.

Kaipaako autosi tai veneesi pesua?

Me voimme tulla halutessasi siivoamaan veneesi tai autosi. Ota yhteyttä, niin keskustellaan tarpeistasi tarkemmin!