Ikkunanpesu on kotityö, joka kannattaa tehdä muutaman kerran vuodessa. Kevät sekä syksy ovat yleisimmät ikkunanpesun sesonkiajat, sillä ilmat ovat silloin työhön suotuisimmat. Puolipoutainen sää on paras ikkunanpesuilma, koska silloin lasin pinta ei ole liian kuuma pesuun. Suorassa auringonpaisteessa pesuveden sisältämä pesuaine voi niin sanotusti palaa ikkunaan kiinni ja tuolloin pinta jää harmahtavaksi. Mutta onnistuuko ikkunanpesu pakkasella?
Joskus käy kuitenkin niin, että syksyinen ikkunanpesu unohtuu ja talven pakkasilla likaiset ikkunat alkavat häiritsemään. Ikkunanpesu pakkasella voi tulla ajankohtaiseksi esimerkiksi silloin, jos muuttaa talven aikana uuteen kotiin ja entisellä asukkaalla on ikkunoiden peseminen jäänyt tekemättä. Likaisten ikkunoiden läpi on harmillista katsella!
Auton tuulilasinpesuneste avuksi ikkunanpesuun
Autoissa tuulilasi sotkeutuu myös talvisin, joten tuulilasia pestään useita kertoja ajon aikana. Miksi auton tuulilasiin ruiskutettava pesuaine-vesiseos ei jäädy kovemmillakaan pakkasilla? Tähän löytyy selitys tuulilasinpesunesteen koostumuksesta: se sisältää reilun määrän etanolia, minkä jäätymispiste on hyvin alhainen. Etanoli liukenee veteen täysin, minkä ansiosta se laskee myös veden jäätymispistettä merkittävästi.
Metanolipohjainen puhdistus- ja polttoaine sprii on myös lähes jäätymätöntä nestettä, joten veteen lisättynä se estää veden jäätymisen. Talvella ikkunanpesuveteen kannattaa siis lisätä joko auton tuulilasinpesunestettä tai spriitä. Tuulilasinpesunesteitä myydään joko laimentamattomina tiivisteinä tai käyttövalmiina seoksina. Ikkunoiden pesuveteen lisättynä aine tulee annostella sen mukaan, kumpaa käyttää. Näin siis ikkunanpesu pakkasella myös onnistuu.
Miten ikkunanpesu pakkasella tehdään?
Likaiset ikkunat himmentävät entisestään talven vähäistä luonnonvaloa, joten ikkunanpesu pakkasella ei ole mikään ongelma . Ihan kovimmilla pakkasilla työhön ei kuitenkaan kannata ryhtyä, sillä ikkunoiden aukominen kovalla pakkasella ei ole energiataloudellista ja koti viilenee nopeasti. Vanhemman mallin ikkunat, jotka eivät ole sisään päin aukeavat, voi hyvin pestä ulkoapäin telineiden avulla.
Ikkunanpesu pakkasella onnistuu, kun siihen varautuu hyvin. Esimerkiksi ikkunaa ei kannata pitää liian kauaa auki yhtäjaksoisesti. Ikkunan ympäriltä kannattaa poistaa kaikki ylimääräiset tavarat, siirtää verhot edestä sekä ottaa kaikki tarvittavat välineet käden ulottuville, sillä tällöin työskentely on tehokkainta. Itse ikkunanpesu kannattaa suorittaa mahdollisimman nopeasti ulommaisesta pinnasta aloittaen.
Ikkunanpesuun kuuluu oleellisena osana myös karmien sekä puitteiden pesu. Ne voidaan pestä tavalliseen tapaan myös talvella, kunhan käyttää niidenkin pesuvedessä spriitä tai tuulilasinpesuainetta. Imuri on hyvä apulainen siinnä tapauksessa, jos ikkunalasien väliin on kertynyt roskia tai pölyä. Imuroimalla saa kaikki irtonaiset liat nopeammin pois.
Ikkunoiden pesua ei siis tarvitse odottaa kevääseen, mikäli pinnat kaipaavat puhdistusta. Harmaantuneet ja lian peittämät ikkunat saa ihanan kirkkaiksi pakkasellakin auton tuulilasinesteen avulla!