Mökkisiivous käynnistää kesän!

Mökkisiivous käynnistää kesän

Toukokuun alussa siirtolapuutarhamökille kytketään vedet, jäät lähtevät saarimökkiä saartamasta ja suvun kesäpaikkaan puhkeavat ensimmäiset valkovuokot. Mökkisiivous käynnistää useimpien kesäkauden. Lue Siivouspalvelu Loisteen vinkit kesämökin siivoukseen:

1 Mökkisiivous alkaa tuuletuksesta

Talven jäljiltä kesämökin ilma voi tuntua ummehtuneelta. Tuo raikas tuoksu sisään tuulettamalla mökki kunnolla. Kanna ulos matot, vuodevaatteet ja muut tekstiilit.

2 Häädä hiiret

Hiirten vierailu paljastuu ruokakätköistä. Sängyn tai lipaston alle on saatettu kantaa annos jyviä tai muuta ruokaa. Jos ruokakomeroon on jäänyt viimekesäisiä jauhoja tai puurosuurimoita, tarkista nekin ja heitä hiirten aloittamat ateriat pois. Myyräkuumeriskin vuoksi papanoiden siivouksessa kannattaa käyttää hengityssuojainta. Poiston jälkeen paikat voi pestä saippuavedellä.

3 Kytke sähköt vasta mökin lämmettyä

Jos mökki on viileä talven jäljiltä, älä ensimmäiseksi työnnä imurin johtoa pistorasiaan. Anna mökin lämmetä rauhassa, jotta mahdollinen kosteus haihtuu pois sähkölaitteiden pinnoilta. Sen jälkeen voi mökkisiivous alkaa.

4 Kutsu nuohooja säännöllisesti kylään

Tulisijojen lämmitys tulisi aloittaa hiljalleen. Polta tuhkapesässä pärettä tai tuohen palasta, jotta piipussa piilevä kylmä ilmamassa vähitellen antaisi periksi. Jos lyöt tulet pesään kylmiltään, savu iskee suoraan sisälle. Lain mukaan kesämökillä tulee käyttää nuohoojaa kolmen vuoden välein. Jos viihdyt mökillä koko vuoden, nuohoojalle kannattaa soitella tiheämmin.

5 Mökkisiivous koskee myös huussia

Talven jäljiltä huussi voi olla jäätynyt. Herättele sitä kaatamalla pohjalle kuumaa vettä tai kompostiherätettä. Samoin kompostorit kannattaa kohentaa uuteen kauteen.

6 Pyyhi pois talven pölyt

Alkukesästä suoritetun perusteellisen mökkisiivouksen ansiosta sisällä ei tarvitse huhkia kesäpäivien lämmetessä. Käy rätin ja saippuaveden kanssa läpi kaapit, vuoteet, pöydät, hyllynpäälliset ja tasot. Vanhojen mökkien hirsiseinät ja kattovuolteet voi pyyhkiä pölyhuiskalla tai imurin harjapäällä.

7 Mökkisiivous sisältää ikkunanpesun

Kutsu valo tupaan sisälle! Ikkunanpesun ansiosta koko mökin ilme ryhdistyy ja valon määrä lisääntyy. Auringon valon lisäksi myös lämpö pääsee paremmin sisälle puhtaiden ikkunoiden kautta. Muista pyyhkiä myös ikkunanpielet ja -laudat.

8 Saunan pesu

Siivouspäivän päätteeksi on ihana lämmittää sauna. Saunanpesu kannattaa toteuttaa saunan ollessa pikkuisen lämmennyt – näin lauteet ja seinät pääsevät kuivahtamaan paremmin. Käy läpi pukuhuone, poista roskat ja vanhat puumoskat. Tuo sisään tuoreita saunapuita ja raikkaat, puhtaat saunatekstiilit.

9 Terassin pesu

Harjaa pois syyslehdet ja talven tuomat risut. Pyyhi puutarhakalusteet puhtaaksi kostealla rätillä. Puupinnat kannattaa suojata puuöljyllä, mutta vasta kun kevään viimeiset pakkaset ovat väistyneet. Jos ajattelit mökkisiivouksen yhteydessä siivota pihaa ja polttaa puutarhajätettä, lue siihen ohjeita täältä.

10 Grilli ja pihakeittiö puhtaaksi

Grillikauden voi polkaista käyntiin, kun grilli on harjattu puhtaaksi grilliharjalla, hiilivarasto täydennetty ja kaasupullon sisältö tarkistettu. Siistissä tilassa on jälleen ilo laittaa ruokaa pitkälle syksyyn saakka!

Mökkisiivouksen voi jättää myös Siivouspalvelu Loisteen huoleksi. Teemme perusteellisen putsauksen tai saavumme paikalle pesemään ikkunat – ihan kuinka haluat! Tee mökkikesästäsi pikkuisen helpompaa ja pyydä tarjous Siivouspalvelu Loisteelta. Palvelemme koko Oulun talousalueella.

Lisää aiheesta