Perusteellinen saunan pesu lisää löylyhuoneen käyttöikää

Saunan pesu kannattaa tehdä pari kertaa vuodessa.

Saunan pesu on tarpeen kerran tai kahdesti vuodessa – riippuen siitä, kuinka tiheään sauna lämpenee. Lian ja pesuainejäämien hankaaminen lauteiden välistä auttaa pitämään puupinnat hyvässä kunnossa, mutta lauteita ei ole tarvetta rasittaa liialla puunaamisella. Kesäkodin mökkisauna tulisi pestä perusteellisesti ainakin kerran suvessa, joko mökkikauden päätteeksi tai aluksi. Lue tästä vinkkejä koti- ja mökkisaunan tehokkaaseen pesuun.

Aloita saunan pesu poistamalla irtotavara

Saunanpesuprojekti lähtee käyntiin irtoroskan läpikäymisellä. Vie tyhjät shampoopullot roskiin, kerää pikkutavarat, ponnarit, pinnit ja kynttilänpätkät talteen. Tyhjennä roskat likakaivosta tai mökkisaunan likavesikourusta. Saunan lattian voi myös imuroida pölystä.

Saunan pesu lämpimässä

Saunan tulisi olla pestäessä lämmin, mutta ei löylykuuma. Paras tapa on pestä saunaa sen lämmetessä, sillä näin pesty sauna kuivuu helposti. Samalla saunoja voi palkita itsensä urakan loppuun saattamisesta kunnon löylyillä.

Aluksi lämmintä vettä lauteille

Saunan pesu tehdään lämpimällä vedellä, jotta puun syyt aukeaisivat. Hankaa lauteet puhtaaksi puun syiden suuntaisesti esimerkiksi juuriharjalla. Pesuaineen tulisi olla emäksinen, mäntysuopa on perinteinen mutta hyvä ratkaisu. Kloori ja muut kemikaalit voivat jäädä lauteisiin ja höyrystyä ilmaan lämmittäessä. Vältä siis liian kovia pesuaineita.

Huuhtelu kylmällä vedellä

Huuhteluveden tulisi olla kylmää, jotta auenneet puunsyyt sulkeutuisivat jälleen. Helpoin tapa saada sauna huuhdeltua on reilu vesisuihku suihkulla tai vesiletkulla. Vedä huuhtelun jälkeen tarpeen mukaan lauteilta, seiniltä ja lattialta lastalla pois ylimääräinen vesi ja jätä sauna lämpöön kuivumaan. Muista tarpeellinen ilmanvaihto!

Tarkista kiukaan kunto

Tavalliset kiuaskivet tulisi vaihtaa noin kerran vuodessa, keraamiset kivet hieman harvemmin. Kivien vaihdon voi ajoittaa pesun kanssa samaan syssyyn, ei tietenkään silloin, kun kiuas on lämmin. Esimerkiksi huoltosivut-nettipalstalta löytyy ohjeet oikeaoppiseen kiuaskivien vaihtoon. Puukiukaan nokisen kiuasluukun saa pestyä puhtaaksi kostuttamalla sanomalehtipaperia tai pehmeää kangasta tuhkaan ja hankaamalla sillä luukkua.

Pesuhuoneen perusteellinen putsaus

Kylpyhuone olisi hyvä pestä perusteellisesti mielellään tiheämmin kuin saunaa. Pinttynyttä likaa, kalkkisaostumia ynnä muita hankalia tahroja päin voi koettaa hyökätä etikalla, mutta paras tapa päästä vähemmällä jynssäyksellä, on suojata pinnat etukäteen likaa hylkivällä nanopinnoitteella.

Saunan pesu vaatii hieman aikaa ja ketteryyttä, jota kaikilta innokkailta saunojilta ei mielenkiinnosta huolimatta aina löydy. Ei huolta, Siivouspalvelu Loiste pesee saunasi mielellään puhtaaksi. Voit tilata saunan pesun säännöllisen siivouksesi yhteyteen tai aivan omana, erillisenä työnä. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous! Siivouspalvelu Loiste palvelee sinua ympäri Oulun aluetta.

Lisää aiheesta