Keittiö on tärkeä siivota säännöllisesti ja kunnolla – kukaan tuskin haluaa käsitellä elintarvikkeita likaisessa ympäristössä! Toisaalta jatkuva ruoanlaitto ja leipominen itsessään aiheuttavat helposti sotkua, mikä pitää huolen siitä, että siivottavaa riittää.
Tähän blogiin olemme koonneet siivousalan ammattilaisten vinkkejä keittiön siivoukseen, jaoteltuna neljään eri keittiön kohteeseen.
Uunin pesu
Uuni on hyvä puhdistaa säännöllisesti, eikä pelkästään siisteyden vuoksi! Puhdas uuni nimittäin lämpenee nopeammin ja onpa puhtaan uunin tutkittu vähentävän energiankulutustakin.
Uunipinnoille kertyneeseen kevyeen likaan tepsii mäntysuovan ja veden yhdistelmäliuos, jota levitetään kevyiden likatahrojen päälle. Tämän jälkeen uuni kuumennetaan 50 asteeseen ja annetaan sitten jäähtyä. Jäähtymisen jälkeen pinnat harjataan pehmeällä harjalla ja lopuksi pyyhitään veteen kostutetulla liinalla.
Mikäli uunissa on pinttyneempää likaa, kannattaa turvautua uunin puhdistukseen erikseen tarkoitettuihin puhdistusaineisiin. Tehokkaita puhdistusaineita käyttäessä kannattaa aina tutustua tarkasti käyttöohjeisiin ja käyttää itse suojakäsineitä. Muistathan myös huuhdella uunin hyvin pesuaineiden jäljiltä!
Lisäksi: jos lika ei tunnu irtoavan uunin lasista, voi silloin hyödyntää lasipinnoille erikseen tarkoitettua puhdistusterää.
Jääkaapin pesu
Ruokatarvikkeita säilytetään jääkaapissa, joten sen siisteyden tärkeys on itsestään selvää. Jääkaappi tulisikin pestä vähintään pari kertaa vuodessa.
Kun ryhdyt puhdistamaan jääkappia, ota ensin ulos kaikki ruokatarvikkeet ja pyyhi sitten tasot kostealla mikrokuituliinalla. Pesemiseen voi käyttää astianpesuainetta tai mietoa yleispuhdistusainetta. Vihanneslaatikot on helppo irrottaa jääkaapista, joten ne voi tiskata perinteiseen tapaan tiskialtaassa. Hyllytasojen lisäksi myös jääkaapin tiivisteet, seinät ja ovi kannattaa pyyhkiä puhtaaksi kostealla liinalla. Tarkista tämän jälkeen jääkaapin sisältä löytyvä poistovesiaukko. Mikäli aukko on tukkeutunut, sen voi pyyhkiä varovasti liinalla tai vaihtoehtoisesti tukkeuman voi poistaa vanupuikolla.
Kiinnitä lopuksi vielä huomiota jääkaapin taustaan. Jääkaapin taakse kertynyt pöly voi olla jopa paloturvallisuusriski, sillä pöly heikentää ilmankiertoa ja voi laitteen kuumetessa syttyä palamaan! Aloita jääkaapin taustan puhdistaminen irrottamalla jääkaapin töpseli seinästä ja vetämällä se ulos syvennyksestään tai upotuksestaan. Imuroi sitten lattia jääkaapin takaa sekä ritilä, joka on jääkaapin takana yhdessä pölysuulakkeen kanssa. Samalla pölyt voi pyyhkiä myös jääkaapin päältä ja sivuilta. Työnnä lopuksi jääkaappi takaisin paikalleen ja laita töpseli takaisin seinään.
Liesituuletin
Liesituulettimessa on muitakin puhdistettavia osia kuin sen ulkopinnat. Yksi tärkeä puhdistuksen kohde on liesituulettimen rasvasuodatin. Mitä puhtaampi rasvasuodatin on, sen paremmin se sitoo rasvahiukkasia ja poistaa käryjä. Jos pesuväli on liian pitkä, suodattimesta voi alkaa tippua rasvaa liedelle. Rasvaa pääsee myös tuuletinpesään ja hormiin, mikä hankaloittaa ilman kulkua hormissa ja aiheuttaa palovaaran.
Aloita rasvasuodattimen puhdistaminen irrottamalla se liesituulettimesta käyttöohjeen mukaisesti. Pese metallinen rasvasuodatin kuumassa astianpesuaineliuoksessa ja harjaa pehmeällä harjalla. Jos suodatin on hyvin likainen, liota sitä kuumassa astianpesuaineliuoksessa kymmenisen minuuttia. Huuhtele suodatin huolellisesti pesun jälkeen. Jotkin suodattimet on myös mahdollista pestä astianpesukoneessa muiden tiskien kanssa – tarkista tämä liesituulettimesi käyttöohjeista.
Suodattimen voi puhdistaa myös hyödyntämällä ruokasooda-etikka-vesiseosta. Laske lavuaariin lämmintä vettä ja lisää sekaan n. puoli desiä ruokasoodaa. Laita likainen suodatin altaaseen ja kaada sen perään noin desi etikkaa. Etikka ja sooda reagoivat toisiinsa voimakkaasti kuplimalla, jolloin kuplat tehostavat soodan rasvaa irrottavaa vaikutusta. Seoksessa liottamisen jälkeen huuhtele suodatin ja anna sen kuivua ennen sen asettamista takaisin paikoilleen liesituulettimeen.
Roskakaappi
Roskakaappikin kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Likainen roskakaappi haisee ja kaapin sisäpinnoille tarttuu jätteistä ummehtunut tuoksu. Haju taas voi kerätä paikalle hyönteisiä.
Kun ryhdyt puhdistamaan roskakaappia, aloita viemällä roskat. Irrota tämän jälkeen roskakorit ja vie ne esimerkiksi kylpyhuoneeseen. Valuta koreihin kuumaa vettä ja yleispuhdistusainetta ja anna niiden liota. Harjaa sisäpinnat huolellisesti esimerkiksi tiskiharjalla. Huuhtele tämän jälkeen korit ja jätä ne kuivumaan ylösalaisin kylpyhuoneeseen.
Tyhjennä samalla roskakaappi tyystin muista tavaroista, imuroi kaapista irtoroskat ja pyyhi roskakorin teline tai jätevaunu sekä kaapin sisäpinnat yleispesuaineen ja veden seoksella. Aseta lopuksi kuivuneet roskakorit takaisin roskakaappiin.
Tarvitsetko apua keittiön siivoukseen?
Me Loisteella siivoamme niin keittiöt kuin muutkin kodin tilat tehokkaasti ja tinkimättömällä ammattitaidolla. Mikäli haluat kutsua iloiset siistijämme apuun, ota yhteyttä!