Raikas ja puhdas kylpyhuone ilahduttaa arjessa

Millä poistaa kalkki sekä saippuajäämät kylpyhuoneen pinnoilta?  Tarvitaanko kylpyhuoneen pesuun useita erilaisia, vahvoja aineita, vai pärjääkö siinä helposti kotoa jo löytyvillä peruspesuaineilla? Näitä kysymyksiä pohtii moni siivoamaan ryhtyvä, sillä kylpyhuoneen pinnoille kertyy helposti niin sanottua kovaa sekä pehmyttä likaa, joiden puhdistumismekanismit ovat toisistaan poikkeavat.

Pidä kylpyhuone puhtaana helpoin keinoin

Päivittäisessä käytössä oleva kylpyhuone on tila, jonne lika sekä erilaiset bakteerit pesiytyvät helposti. Tästä syystä tilan puhtaanapito on erityisen tärkeää. Suihkussa käymisen jälkeen kylpyhuoneen pinnat kannattaakin huuhdella pikaisesti suihkun avulla joka kerta. Tällöin hiusten ja vartalon pesuaineiden jäämät lähtevät helposti pois pinnoilta.

Seiniin tulleet vesiroiskeet alkavat kuivuessaan kerryttämään kalkkitahroja, joten jokaisen suihkun jälkeen lattian lisäksi voi lastalla kuivata myös seinät. Tämä edistää myös kylpyhuoneen huoneilman nopeampaa kuivumiststa, mikä on talon rakenteille hyväksi.

Jokaisen suihkun jälkeen tehtävät toimenpiteet vähentävät merkittävästi kylpyhuoneen likojen pinttymistä. Kevyt, jokapäiväinen huuhteleminen sekä kuivaaminen säästää kylpyhuoneen raskaamman siivouksen tarvetta, sillä lika- tai kalkkikertymää ei pääse saostumaan pinnoille tai kaakeleiden saumoihin.

Kylpyhuoneen pesun kemiaa

Kylpyhuoneen kunnossa pysymisen kannalta on kuitenkin tärkeä, että päivittäisestä suihkun jälkeisestä pikahuuhtelusta huolimatta kylpyhuone pestään ajoittain paremmin. Perusteellinen kylpyhuoneen pesu on hyvä tehdä aina muutaman kuukauden välein.

Emäksiset pesuaineet ovat tehokkaita rasvalian sekä saippuajäämien irroittajia kylpyhuoneen pinnoilta. Kylpyhuoneen pesuun riittää mainiosti heikosti emäksinen (pH 8-10) pesuaine, jolloin rasvalika sekä pesuainejäämät liukenevat helposti huuhteluveden mukana pois.

Valkoiset sakkautumat kylpyhuoneen pinnoilla ovat sekä ruman näköisiä että tarjoavat lialle  ja pesuainejäämille parempaa tarttumapintaa. Näitä kalkkisaostumia tulee etenkin silloin, kun vesijohtovedessä todetaan olevan runsaasti kalkkia. Tällöin pesuhuoneen pesemisessä kannattaa panostaa tehokkaaseen kalkinpoistoon happamilla pesuaineilla tai luonnonmukaisesti esimerkiksi sitruunalla tai etikalla liottamalla. Happamalla aineella pesemisen tai liottamisen jälkeen pitää aina muistaa neutraloida puhdistettu pinta heikosti emäksisellä aineella, jotta kaakeleiden sekä laattojen sauma-aineet eivät vaurioidu.

Pesuaineiden aiheuttaman likaa poistavan kemiallisten reaktioiden lisäksi kylpyhuoneen pesussa tarvitaan kuitenkin usein myös mekaanista lian poistoa eli harjaamista. Harjaamalla pesuaine pääsee tunkeutumaan lian tai kalkkisaostuman sisään ja näin ollen tehostaa aineen vaikutusta ja irrottaa likaa nopeampaa. 

Puhdista kylpyhuoneen lattiakaivo säännöllisesti

Pesuhuoneen lattiakaivon pesu helpottuu myös merkittävästi, jos sen tekee säännöllisin väliajoin ja tarpeeksi useasti. Lattiakaivo nielee yhden suihkukerran aikana runsaan määrän pesuainepitoista vettä, hiuksia sekä likaa, joten sinne voi kertyä nopeastikin melkoinen määrä epämiellyttävää moskaa.

Lattiakaivon puhdistuksen yhteydessä on hyvä muistaa puhdistaa myös sen sisältämä hajulukko. Se on helppo irrottaa erikseen pestäväksi kaikissa nykyaikaisissa lattiakaivomalleissa.

Puhdistetusta lattiakaivosta sekä hajulukosta ei pääse enää tulemaan epämiellyttäviä tuoksuja pilaamaan puhtaan ja raikkaan kylpyhuoneen tunnelmaa.   

Lisää aiheesta